FIDE Open České Budějovice 1.-9.7.21

Výsledky našich devíti borců na šachovém festivalu v Českých Budějovicích.

FIDE Open A a FIDE Open B. Fotky.

Vzhledem k tomu, že letos byl turnaj v Klatovech opět zrušen, vyrazili jsme na obdobnou akci do Českých Budějovic. Letos jme měli asi nejpočetnější výpravu:

Petr Hulín, Martin Richter, Jan Paldus v turnaji A, Jakub Beran, Petr Švejdar, Jarda Nový a dva 3 úplní nováčci, Marta Beranová, Prokop Beran a Tomáš Martínek v turnaji B.

Hrálo se v pěkném prostředí hotelu Clarion. Roušky při partii být nemusely, při odchodu od partie a na chodbách měly být používány, ale pořadatelé k tomu přistupovali rozumným způsobem. Bydleli jsme na ubytovně DDM kousíček od hrací místnosti. Výhodou byly snídaně a obědy přímo tam, kde jsme bydleli. Náplň byla typická, od 16:00 kolo, dopoledne analýza předchozí partie s mladými, příprava mladých a sami sebe na odpolední kolo, někdy výlet. Večer posezení v restauraci spojené s večeří. Stihli jsme i ZOO u Hluboké nad Vltavou, náměstí a Černou věž v Českých Budějovicích, plavbu lodí na Hlubokou, dopolední výpravu s mladými do kina i oblíbené Masné Krámy. Celý zájezd se obešel bez větších problémů a snad se i všem zúčastněným líbil.

Nyní již k výsledkům:

V turnaji A nakonec nejvíc bodů nasbíral M.Richter, získal 50% (4,5 bodu), mírně si polepšil vůči nasazení – 77.místo (83 nasazený), ale odepsal 9 elo bodů). Petru Hulínovi se výsledkově moc nedařilo, získal 4 body, skončil 94. (61. nasazený) a odepsal 51 elo bodů. Nakonec tak byl nejspokojenější Honza Paldus, který uhrál 3,5 bodu, skončil 118 (124.nasazený) a připsal si 23 elo bodů.

V turnaji B se zadařilo Kubovi Beranovi. Hrál zdravě a většinu partií i odpracoval, potřebuje ale prohloubit znalosti v koncovkách i zahájeních. Získal 6bodů, které mu stačily na 10.místo (27.nasazený) a bral tak ještě finanční cenu. Připsal si pěkných 52 elo bodů. Na 73.místě skončil Petr Švejdar  s 3,5 body (47.nasazený). Za celou dobu měl jen jednoho hráče s lehce vyšším ratingem, než měl sám a tak se nízký bodový zisk odrazil i na jeho ztrátě ela. Petr ztratil 82 elo bodů a stal se tak kandidátem na skokana roku. Petrovi chyběla trochu vyšší koncentrace, snaha odpracovat partie až do konce a nedávat papírově slabším soupeřům půlky zadarmo. I u něj je nutné zapracovat hlavně na koncovkách a zahájeních. Jarda Nový – 78.místo (34.nasazený) měl výborný start, 2 body ze 3, ale pak už přidal až do konce jen dvě remízi. Platí zde úplně to samé, co u Petra, hodně partií, které ztratil nebo zremizoval měl vyhraných, ale chybělo dotažení. I on odepisuje 84 elo bodů a je tedy náš druhý kandidát na skokana roku.

Od nováčků Marty, Prokopa a Tomáše jsme výsledkově nic nečekali. Všichni 3 bojovali a úroveň jejich partií se v průběhů turnaje zvyšovala. Všichni 3 budou potřebovat hrát víc vážných partií s dospělými nebo staršími hráči. Marta měla vesměs silné soupeře, také jí se povedl start. Výhra v prvním kole s hráčem 1498, ale pak už přidala jen jeden bod, i když měla několik nadějných partií. Tomáš s Prokopem na svůj první bod čekali, nakonec se oběma povedlo přehrát posledního hráče turnaje a ve vzájemném souboji byl úspěšnějším Tomáš. Prokop pak již získal druhý bod v posledním kole kontumací. Pro všechny to byla cenná zkušenost na další šachové cestě. Marta Beranová 92., Tomáš Martínek 94., Prokop Beran 95. místo z celkových 96 účastníků.

Paralelně k oběma OPEN turnajům, se hrál ještě uzavřený velmistrovský turnaj s 10ti účastníky. Vítězem se stal Domink Horvath z Rakouska. Náš Vlastimil Babula skončil na děleném třetím místě. Všechny výsledky naleznete na: Chess-Results Server Chess-results.com – Clarion Congress Hotel GM Tournament

-mr-

Zanech komentar