KP družstev starších žáků

V sobotu se čtyřmi základními koly rozehrál krajský přebor mládeže starších žáků. Pro mladé bakovské družstvo bude letos zajímavější spíše jarní varianta soutěže pro mladší žáky (v níž může startovat hned šest z osmi členů družstva). Obdobně jako loni byl totiž na postupové místo jediný reálný kandidát, kterým byla Lysá B (A-tým postoupil do první ligy juniorů loni a momentálně svou skupinu vede). Papírové předpoklady se naplnily (5 vítězství a 27,5/30 partiových bodů). Doufejme, že stejně suverénně se jim povede i v krajském finále, aby bylo v naší skupině napřesrok třeba o malinko pohodlněji.
Náš úkol byl jiný – kromě protočení celého kádru prozkoušet i nového nehrajícího kapitána. Citované individuální výsledky jsou očištěny o zápas posledního kola Bakov 0-6 Lysá B, kde měl soupeř i na poslední šachovnici hráče, jehož rating přesahoval Elo naší jedničky.


Pilíři: Matěj (2/4, 1.šachovnice) i Tomáš (1,5/4, 2.šachovnice) odehráli podle plánu jako jediní všechny čtyři základní zápasy. Oba na žákovských turnajích dlouhodobě hrají delší partie než soupeři. Matějův time management je příkladný, pro Tomáše jsou sice časové tísně běžným jevem, ale zvládá je nadprůměrně. To, co je normálně devizou, bylo v tomto případě přítěží. Oba během několika minut po sobě zahráli tah, pro který je jediné vysvětlení („Promiňte, ale právě kolem proletěla kráva“). Matěj jím ukončil zápas druhého kola s Boleslaví, vzápětí začalo třetí kolo, v němž si stejný moment vybral Tomáš v zahájení. V týmu s širším kádrem by po vyčerpávající partii dostali volno, tady jsem jim luxus volby dopřál až v posledním kole, kdy byly karty jasně rozdány.

Zklamaní: Žádný bod nepřinesli Jakub (0/2, 4.šachovnice) ani Vojta Š. (0/3, 7.šachovnice). Obvykle se na tomto místě jen napíše, že se jim turnaj nepovedl, ale to není pravda. Vojta zahrál solidně, proti rezervě Říčan měl dlouho převahu figury. Nepovedlo se mu však převahu využít a s jeho rostoucí únavou i frustrací se soupeřčiným věžím začalo lépe dýchat, až se najednou jeho král zapomněl v matové síti. Zato Jakub první partii odblical. Figury nastavoval jednotahově a opakovaně. Horší je, že svým spoluhráčům pak na chodbě naservíroval historku o špatně propočítané oběti. Napomenutí (a plánovanou pauzu) dostal na místě, ještě než se přehráním partie jeho historka změnila ve výmluvu z mateřské školky. Po pauze druhou partii odblical, výsledkem byl delší pohovor a druhá pauza, tentokrát už neplánovaná (kterou trochu odnesl právě Vojta tím, že hrál všechny tři své partie v řadě za sebou). V pátém tahu poslední partie pochopil, že jde do tuhého (nechal stát na místě napadeného střelce) a pak už poprvé během turnaje utíkal čas hlavně na jeho straně hodin. Jen on ví, nakolik šlo o tvrdou práci a nakolik o překrývací manévr. Přinejmenším však pochopil, že vstát ještě od téhle partie po deseti minutách by si prostě nemohl dovolit.

Spokojení: Na Štěpána (1/3, 5.šachovnice) i Vojtu N. (1/2, 8.šachovnice) čekal těžký turnaj. Ve vyrovnaných zápasech sice nikoho nezaskočili, ale s rezervou Říčan bodovali s přehledem. Vojta bez zápletky v nejrychlejší partii zápasu (a skoro jistě i celého turnaje). Štěpána vynesly okolnosti až na třetí šachovnici, kde objektivně nestál úplně nejlépe, ale jeho soupeř se zabýval víc houstnoucí atmosférou uvnitř svého týmu než situací na šachovnici. Výsledkem byly dva nepřípustné tahy a jedno nepřípustné slovo při urychleném odchodu ze sálu.

Ocenění: Výsledkově tým odtáhli Prokop (2/3, 3.šachovnice, navíc s pauzou proti nejslabšímu soupeři) a Martin (3/3, 6.šachovnice). Oba bodovali v prvním zápase s Lysou C. Prokop svou 72-tahovou partií s nejmladším členem středočeské Listiny talentů Vojtěchem Vrátným ode mne bez nejmenších pochyb získává ocenění za nejlepší partii turnaje. Soupeř začal lépe a Prokop hrál dlouho o figuru lehčí. Klišé o tom, jak svého soupeře „useděl“ je zcela na místě, protože ten v koncovce osudnou taktiku vyrovnávající hru přehlédl v době, kdy už dávno hrál vestoje. Ve věžovce nakonec Prokop urval i převahu pěšce. Zdálo se mi, že jeho král mohl být rozhodnější v situaci dva pěšci na jednoho, kdy byl soupeřův zbylý pěšec v ohrožení. Nakonec zůstala dvojice na a-sloupci o samotě a soupeř začal se starou dobrou Philidorovou obranou šesté řady. V kritickou chvíli jsem se pustil do vyplnění sestavy do dalšího kola, a najednou byl Prokopův pěšec prosazen a partie ukončena. Až forenzní práce na obou partiářích ukáže, zda měl soupeř pravdu, když hned po partii říkal, že by tam tu remízu měl mít.
Po maratónské partii Prokop navíc zvládl i další kolo, v němž hned v zahájení využil vazby, kterou soupeř přehlédnul, k zisku figury a svou převahu ve zbytku partie nadále postupně navyšoval. Jeho prohra ve třetím kole nepřišla po nevynucené chybě, ale byla výsledkem drtivého tlaku soupeře v pěkně sehraném královském gambitu.

Martin odehrál svůj první turnaj na klasickou časovou kontrolu v rapidovém tempu. Od odblicaných rapidů ze začátku sezóny (kde hrál první tah, který viděl) to je veliký pokrok ke stavu, kdy hraje první dobrý tah, který vidí. Až znovu narazí na houževnaté soupeře, snad zpomalí až do stavu, kdy bude hrát nejlepší tah, který uvidí. Tentokrát mu vyšel divoký souboj stejně vyzbrojených soupeřů proti domácímu vrstevníkovi. Pak mu pomohla série podcenění. Trenér Boleslavi a vedoucí jeho školního kroužku (v jedné osobě) z toho vyšel jen s drobnými šrámy v podobě prohrané konverzační předehry (propauzovaného) zápasu. Zato oba říčanské hráče u partie s o hlavu menším protivníkem přemohly emoce. Svého ocenění se Martin z úst spoluhráče dočkal hned, jak to bylo možné, tj. okamžitě po odchodu druhého ze soupeřů z hrací místnosti. Přesné znění titulu redakce zná, ale nemůže jej z pochopitelných důvodů zveřejnit.

Nejzřetelnějším shrnutím turnaje byl odjezd domů. Zatímco cestou do Lysé jsem z rozespalých zombíků těžce páčil každé slovo, před zpáteční cestou by na parkovišti našemu týmu každý okolojdoucí hádal nejméně medaili. V autě se pak rozjela party, která díky trpělivosti čekajících rodičů mohla pokračovat ještě dobrých pět minut po příjezdu k sokolovně.
Na jarní krajský přebor mladších žáků se můžu jen těšit. Pro vedení to znamená úkol sehnat do týmu povinnou dívku, ale všem případným zájemkyním o hostování můžu výlet s tímhle týmem bez váhání doporučit.

https://chess-results.com/tnr876241.aspx?lan=5&art=1
Složení finálové skupiny (13.4.)
KŠ Říčany 1925 D (https://chess-results.com/tnr875580.aspx?lan=5)
Sokol Buštěhrad C (https://chess-results.com/tnr875694.aspx?lan=5)
TJ Neratovice (https://chess-results.com/tnr876611.aspx?lan=5)
ŠK JOLY Lysá nad Labem „B“

-pje-

Zanech komentar